Kultura i Życie Domowe

Kultura i Życie Domowe

Z książki „Kultura i życie domowe”, wydano w Katowicach, rok 1936

Gęsi na pieczeń powinny być zawsze młode, ponieważ mięso starych i tłustszych nie jest już tak kruche i miękkie i musi być zupełnie inaczej traktowane, Młodą gęś poznać najlepiej po jasnej miękkiej nóżce, którą łatwo nadedrzeć można. Także przez naciśnięcie gardła można wiek skonstatować. Tłuściel, którego wątroba jest bardzo pożądana, powinien być żółty, zaś gęś na pieczeń jasnoróżowa. Kupując gęsi lub kaczki w pierzach należy dokładnie oglądnąć ich nogi, dziuby i górne zewnętrzne skrzydła. U starych bowiem zwierząt znajdują się na samym końcu lotek małe karby, które podobnie jak słoje u drzewa, pomnażają się z każdym rokiem. Świeżo bite gęsi i kaczki można w zimie do 7-miu dni przechowywać.

Mąkę, grysik, owoce strączkowe, także miałki cukier, kakao itd, muszą być przechowywane w miejscach suchych i dających się łatwo przewietrzyć, inaczej bowiem stają się wilgotne i stęchłe. Jeżeli się nie posiada własnej spiżarni lub miejsca w mieszkaniu, któreby odpowiadało stawianym wymogom, to lepiej zrezygnować z większych zakupów mąki lub grysiku, bo podczas gdy małe uszkodzenia, powstałe przy różnych artykułach żywnościowych dadzą się niekiedy łatwo usunąć lub naprawić, to jest to przy mące i grysiku zupełnie wykluczone.



Blach do pieczenia nie należy obmywać po każdorazowem użyciu, wystarczy je wytrzeć suchym, czystym papierem, gdyż inaczej ciasta łatwo do nich przelegają,

Mięsa nie zostawiać w papierze lub na desce, bo przez to traci ono swój sok. Prędko je wymyć, a nie pozostawiać zadługo w wodzie. Mięso na pieczeń wystarczy nawet wytrzeć czystą ściereczką. Kotlet, beefsteak, rumpsteak, roastbeef i sznycel naturalny mają znacznie ładniejszy kolor, jeżeli są tylko wytarte, a nie wymyte. Soli się też mięso na krótko przed użyciem, ponieważ i sól wyciąga soki mięsne.

Ryby przed oczyszczeniem zamoczyć na chwilę we wrzącej wodzie, poczem łuski prawie że same odpadają.

Co można zrobić ze skórek cytrynowych? Młode gosposie zwracają się do nas częściej z tem zapytaniem. Naszem zdaniem znajdzie wszystko, co jakąkolwiek wartość posiada, zastosowanie w kuchni. Skórki pomarańczowe zużyć można na przyrządzenie „jam’u”, ocukrzone jako „Arancini”. Samych skórek cytrynowych na ten cel użyć nie można; można natomiast zupełnie spokojnie, przy przyrządzaniu „jam’u” ze skórek pomarańczowych dodać parę skórek cytrynowych. Cóż więc można zrobić ze skórek cytrynowych? Cukier z głowy, porąbany w kawałki, otrzeć silnie o skórkę cytryny, potem utłuc w moździerzu i przechować w słoju, Jest on smaczną przyprawą do legumin. Albo można je też całkiem starannie odkroić, tak ażeby tylko wierzchnia żółta skóreczka została, drobniutko posiekać i suszone przez kilka dni na powietrzu, przechować w zamkniętym słoju, a otrzyma się bardzo smaczną przyprawkę do różnych potraw mięsnych, do zwierzyny, cielęciny marynowanej, a także do sosu pomidorowego, sosu polskiego itd. Naturalnie poleca się wpierw upewnić, czy przyprawa ta nie znajdzie między gośćmi jakiegoś przeciwnika, gdyż dużo jest osób, które smaku cytryny nie lubią. I tutaj, jak przy wszystkich innych ostrych przyprawkach, należy zachować miarę, a nigdy nie dawać za wiele, ponieważ za duża dawka psuje smak potrawy,

Resztki makaronu użyć można na przyrządzenie pieczonego, „Auflauf” dodając migdałów, orzechów, twarogu lub powidła ze śliwek.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur