kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kapusta duszona

KAPUSTA DUSZONA

składniki

- 80 dag kiszonej kapusty
- jedna duża cebula
- dwie łyżeczki masła
- pieprz, sól, cukier do smaku

przygotowanie

Kapustę kiszoną rozdrobnić nożem, ugotować w niewielkiej ilości wody (jedynie przykrywającej kapustę)  z masłem oraz cebulą. Gotować do miękkości, wyłożyć na półmisek, doprawić i wymieszać. Podawać jako surówkę.

kuchnia śląska

tak na marginesie

Porządne śląskie gospodarstwo domowe nie mogło obyć się bez zapasu kiszonej kapusty, którą wpierw przygotowywano razem z rodziną czy sąsiadami, później zaś - przechowywano w beczce. Panie domu miały własne, autorskie przepisy, do kiszenia dodawano bowiem całą gamę przeróżnych składników: nasiona kminku, nasiona kopru, liście zielonego kopru, małe cebulki, małe kwaśne jabłka, startą marchewkę, marchew w plastrach, starty seler, startą pietruszkę, ząbki czosnku, liście chrzanu, korzeń chrzanu, owce jałowca, ziarna pieprzu, cząber, tymianek, cukier a nawet wino. Dobór składników i ich proporcje stanowiły często tajemnicę gospodyni.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy