kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - karbonatki z serem

KARBONATKI Z SEREM

składniki

- 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 15 dag chudego sera białego
- jajko
- tarta bułka
- olej
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Mięso wymieszać z jajkiem, dodać drobno starty i przesuszony lekko ser, przyprawić do smaku. Formować niewielkie karbonatki o wrzecionowatym kształcie. Otoczyć je w tartej bułce, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

kuchnia śląska
kuchnia śląska

tak na marginesie

Obowiązkowym dodatkiem do karbonatek była w śląskiej kuchni gałka muszkatołowa czyli nasiona muszkatołowca korzennego, stosowanego przed wiekami nie tylko jako przyprawa, lecz także lek (między innymi na wzdęcia). W regionalnej kuchni górnośląskiej gałka muszkatołowa była powszechnie stosowanym dodatkiem do mięs mielonych.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy