kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - jajka w gniazdach

JAJKA W GNIAZDACH

składniki

- ćwierć kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- ćwierć kilograma mielonego mięsa wołowego
- 7 jajek
- 1 bułka
- średnia cebula
- sól, pieprz, olej

przygotowanie

Sześć jajek ugotować na twardo, wystudzić, przekroić każde jajko podłużnie na połówki. Cebulę pokroić drobno i wymieszać z mielonym mięsem oraz jednym surowym jajkiem i namoczoną wcześniej bułką doprawić do smaku cały czas mieszając. Połówki jajek otaczać uzyskaną masą formując podłużne kotleciki. Smażyć na oleju, podawać z tłuczonymi ziemniakami.

kuchnia śląska
kuchnia śląska

tak na marginesie

Jeżeli konsystencja wymieszanej masy jest nieodpowiednia można poprawić ją dodając tartej bułki; pamiętać należy, iż gniazdo nie może być ani zbyt grube (mięso wówczas nie usmaży się), ani zbyt cienkie, bo w trakcie smażenia jajko może opuścić otulinę.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy