JAJKA W GNIAZDACH
składniki
- ćwierć kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- ćwierć kilograma mielonego mięsa wołowego
- 7 jajek
- 1 bułka
- średnia cebula
- sól, pieprz, olej
przygotowanie
Sześć jajek ugotować na twardo, wystudzić, przekroić każde jajko podłużnie na połówki. Cebulę pokroić drobno i wymieszać z mielonym mięsem oraz jednym surowym jajkiem i namoczoną wcześniej bułką doprawić do smaku cały czas mieszając. Połówki jajek otaczać uzyskaną masą formując podłużne kotleciki. Smażyć na oleju, podawać z tłuczonymi ziemniakami.


tak na marginesie
Jeżeli konsystencja wymieszanej masy jest nieodpowiednia można poprawić ją dodając tartej bułki; pamiętać należy, iż gniazdo nie może być ani zbyt grube (mięso wówczas nie usmaży się), ani zbyt cienkie, bo w trakcie smażenia jajko może opuścić otulinę.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy