Kluseczki – gałuszki

Kluseczki – gałuszki

SKŁADNIKI

– 35 dag mąki pszennej
– pół szklanki mleka
– 1 jajko
– sól do smaku



PRZYGOTOWANIE

Połączyć mąkę z mlekiem, wbić jajko, dosolić, całość bardzo dokładnie wymieszać – do uzyskania dość gęstego ciasta. Formować niewielkie kluseczki, wrzucać je do osolonej wody, gotować około 7 – 8 minut. Podawać do duszonego mięsa lub rolad.



TAK NA MARGINESIE

Gałuszki dzieliły się onegdaj na kulane (uzyskiwane przez formowanie dłonią) oraz strzapate (wrzucane do wrzątku łyżką bez oddzielnego formowania); na Śląsku Cieszyńskim gałuszki robione są z dodatkiem potartych, surowych ziemniaków – pod taką recepturą zarejestrowano je na liście potraw regionalnych, jako „gałuszki – kluski po cieszyńsku”.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur