KAPUSTA Z GRZYBAMI
składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 15 dag masła
- pieprz, papryka
przygotowanie
Kapustę wstawić do garnka i zagotować; jeżeli będzie zbyt kwaśna - wylać wodę wyciskając kapustę i powtórnie zagotować na świeżej wodzie, w razie potrzeby czynność wykonać raz jeszcze. Gdy kapusta będzie odpowiednia, dodać grzyby i gotować do miękkości. Roztopić na patelni masło i połączyć z odciśniętą kapustą, dodać przyprawy i poddusić jeszcze ciągle mieszając.

tak na marginesie
Kapusta z grzybami była tradycyjną potrawą wigilijną i miała - zgodnie z wierzeniami - zapewniać nie tylko zdrowie czy siłę, ale i pomyślność. Odświętny charakter podkreślało uszlachetnienie potrawy masłem. Tak przygotowaną kapustę (do której dodawano także czasem drobno potartą marchew) przechowywano także w słoikach i podawano jeszcze długo po wigilijnej wieczerzy. Kapusta z grzybami jest świetnym dodatkiem do dań głównych, zwłaszcza tych z udziałem wieprzowiny.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy