kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kluski łyżką kładzione

KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

składniki:

- 40 dag mąki pszennej
- dwa jajka
- jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- trzy czwarte szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku

przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przy pomocy gorącej, zanurzonej uprzednio we wrzątku łyżki nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do wody poruszając szybko łyżką, by ciasto odpadło. Gotować około 9 - 12 minut: w zależności od wielkości klusek. Okrasić roztopionym smalcem lub masłem.

tak na marginesie:

Światowa kuchnia zna potrawę tę pod nazwą klusek francuskich, jednak w większości przypadków z wykwintną kuchnią górnośląską niewiele miało ono wspólnego. Kluski łyżką kładzione przytotowywano raczej jako danie szybkie, robione w pośpiechu; często podawano je z jajecznicą ułożoną na wierzchu.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy