KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE
składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- dwa jajka
- jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- trzy czwarte szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przy pomocy gorącej, zanurzonej uprzednio we wrzątku łyżki nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do wody poruszając szybko łyżką, by ciasto odpadło. Gotować około 9 - 12 minut: w zależności od wielkości klusek. Okrasić roztopionym smalcem lub masłem.

tak na marginesie:
Światowa kuchnia zna potrawę tę pod nazwą klusek francuskich, jednak w większości przypadków z wykwintną kuchnią górnośląską niewiele miało ono wspólnego. Kluski łyżką kładzione przytotowywano raczej jako danie szybkie, robione w pośpiechu; często podawano je z jajecznicą ułożoną na wierzchu.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy