JABŁKA PIECZONE
składniki
- 4 duże jabłka (szare lub złote renety)
- 10 dag masła, 6 łyżek dowolnego dżemu lub konfitury
- 4 łyżki cukru, 4 łyżeczki cukru waniliowego
przygotowanie
Jabłka umyć, wysuszyć, wydrążyć komory nasienne tak, aby nie przedziurawić jabłek na wylot, w otwory nałożyć konfiturę lub dżem, posypać ją cukrem waniliowym i cukrem kryształem lub cukrem pudrem, roztopić w rondlu masło. Ułożyć owoce w wyłożonej folią aluminiową foremce i włożyć do piekarnika o niezbyt wysokiej temperaturze, piec około 30 minut, podawać na ciepło, podlane uzyskanym w trakcie pieczenia słodkim sosem.

tak na marginesie
Jabłka na ciepło przygotowywano też (zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia) nadziewając je posiekaną skórką pomarańczową smażoną w cukrze. Z jabłek przygotowywano też leguminę: "Cztery jaja, 2 łyżki mąki i 3 szklanki mleka ubija się dobrze, miesza z 2 funtami cienko pokrojonych jabłek, daje do formy wysmarowanej i bułka wysypanej i piecze." Pieczone jabłka świetnie nadają się jako dodatek podawany do drobiu.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy