KAWA Z CZEKOLADĄ
składniki
- dwie kopiaste łyżeczki kawy na porcję
- cztery średnie kostki dobrej czekolady na porcję
- wrzątek
przygotowanie
Kawę zaparzyć po turecku (zalać zmieloną) w garnuszku i odstawić na chwilę; dodać czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do filiżanek i podawać ze słodkimi wypiekami.

tak na marginesie
Kawa z czekoladą nie była przysmakiem na co dzień: to typowy "maszkiet" czyli smakołyk podawany od święta - na przykład w niedzielne popołudnie. Ważne, by czekolada użyta do przygotowania napoju była odpowiedniej jakości i zawierała co najmniej 70% masy kakaowej, świetnie sprawdza się ta o smaku gorzkim.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy