Kawa z czekoladą

Kawa z czekoladą

SKŁADNIKI

– dwie kopiaste łyżeczki kawy na porcję
– cztery średnie kostki dobrej czekolady na porcję
– wrzątek



PRZYGOTOWANIE

Kawę zaparzyć po turecku (zalać zmieloną) w garnuszku i odstawić na chwilę; dodać czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do filiżanek i podawać ze słodkimi wypiekami.



TAK NA MARGINESIE

Kawa z czekoladą nie była przysmakiem na co dzień: to typowy „maszkiet” czyli smakołyk podawany od święta – na przykład w niedzielne popołudnie. Ważne, by czekolada użyta do przygotowania napoju była odpowiedniej jakości i zawierała co najmniej 70% masy kakaowej, świetnie sprawdza się ta o smaku gorzkim.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur