kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kawa z czekoladą

KAWA Z CZEKOLADĄ

składniki

- dwie kopiaste łyżeczki kawy na porcję
- cztery średnie kostki dobrej czekolady na porcję
- wrzątek

przygotowanie

Kawę zaparzyć po turecku (zalać zmieloną) w garnuszku i odstawić na chwilę; dodać czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do filiżanek i podawać ze słodkimi wypiekami.

kuchnia śląska

tak na marginesie

Kawa z czekoladą nie była przysmakiem na co dzień: to typowy "maszkiet" czyli smakołyk podawany od święta - na przykład w niedzielne popołudnie. Ważne, by czekolada użyta do przygotowania napoju była odpowiedniej jakości i zawierała co najmniej 70% masy kakaowej, świetnie sprawdza się ta o smaku gorzkim.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy