KLOPSY
składniki
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- jedna bułka
- średnia cebula
- jajko
- łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- łyżka masła do przesmażenia cebuli
- sól, pieprz do smaku
przygotowanie
Dokładnie wymieszać mięso z jajkiem, wcześniej namoczoną bułką, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Dodać zarumienioną na maśle drobno pokrojoną cebulę, całość raz jeszcze wymieszać. Formować kuliste klopsy - podane składniki wystarczają na pięć dużych sztuk. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować około 20 minut.


tak na marginesie
W wersji bogatszej klopsy gotowano na wywarze rosołowym, dodawano sos kaparowy lub śmietanowy, serwowano je z ciapkapustą lub ziemniakami tłuczonymi.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy