Klopsy

Klopsy

SKŁADNIKI

– pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– jedna bułka
– średnia cebula
– jajko
– łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
– łyżka masła do przesmażenia cebuli
– sól, pieprz do smaku



PRZYGOTOWANIE

Dokładnie wymieszać mięso z jajkiem, wcześniej namoczoną bułką, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Dodać zarumienioną na maśle drobno pokrojoną cebulę, całość raz jeszcze wymieszać. Formować kuliste klopsy – podane składniki wystarczają na pięć dużych sztuk. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować około 20 minut.



TAK NA MARGINESIE

W wersji bogatszej klopsy gotowano na wywarze rosołowym, dodawano sos kaparowy lub śmietanowy, serwowano je z ciapkapustą lub ziemniakami tłuczonymi.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur