Żur postny

Żur postny

SKŁADNIKI

– dwie szklanki kwasu na żur
– szklanka wody
– trzy szklanki mleka
– ząbek czosnku
– sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE

Wodę zagotować, dodać kwas, doprowadzić całość do wrzenia, dodać stopniowo mleko nie przerywając wrzenia. Doprawić przetartym czosnkiem roztartym z solą i pieprzem do smaku.



TAK NA MARGINESIE

Często można spotkać się z poglądem, iż w śląskiej kuchni występowały dwa rodzaje żuru: żeniaty (będący zupą bogatą w przeróżne składniki) i prosty żur postny. Gospodynie przy gotowaniu tej zupy kierowały się jednak bardzo często indywidualnymi upodobaniami domowników korzystając z bogactwa możliwości, jakie dają przeróżne dodatki: grzyby, kiełbasa (także białą), boczek, jajka, ziemniaki, żeberka czy nawet wieprzowe ogony.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur