kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - zupa zielono

ZUPA ZIELONO

składniki

- 15 dag liści szczawiu
- 5 dag liści świeżej pokrzywy
- kilkanaście liści lebiody
- łyżka stołowa pszennej mąki
- łyżka masła
- 100 ml śmietany
- dwa jajka
- wywar rosołowy
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Szczaw, pokrzywę i lebiodę sparzyć wrzątkiem, zagotować na kilka minut po czym bardzo drobno posiekać. Do rosołowego wywaru dolać wywar z roślin, całość zagotować. Przygotować zasmażkę z mąki i masła, zagęścić nią wywar i znów zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić. Ugotować jajka na twardo, przekroić je i podać razem z zupą.

tak na marginesie

Zielono zupa to przykład prawdziwej archeologii kuchennej: warto przygotować ją, by wiedzieć, co jedli nasi przodkowie i jak radzili sobie z niedoborem drogich składników. Dziś pokrzywa i lebioda nie stanowią fundamentu kuchni - trzeba je zebrać i przygotować samodzielnie, co czasem nastręczyć może i pewnego kłopotu, i dużej dawki dobrej zabawy.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy