SKŁADNIKI
– 2 kromki czerstwego chleba
– łyżka smalcu (ze skwarkami lub bez)
– rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– przyprawa do zup
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki nałożyć na talerz, zalać wrzątkiem. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do smaku.
TAK NA MARGINESIE
W wielu śląskich domach wodzionka była zupą na beztydzień – dzień powszedni. W niektórych domach spożywano ją na śniadania a w innych często był posiłkiem spożywanym przez cały dzień. Niekiedy dla urozmaicenia podawano ją z bratkartoflami. Ta proste i postne danie, które kiedyś było synonimem śląskiej biedy dziś jest wizytówką śląskiej kuchni a także tematem piosenek i fraszek, których autorzy przekonują, że wodzionka to „najlepsza z wszystkich śląskich zup i ósmy świata cud”.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur