Wigilijny kompot

Wigilijny kompot

SKŁADNIKI

– 20 dag suszonych, pokrojonych na małe kawałki jabłek
– 10 dag suszonych śliwek
– 10 dag suszonych, pokrojonych gruszek
– 5 dag rodzynków
– 30 dag cukru
– kilka fig
– jedna cytryna



PRZYGOTOWANIE

Na kilka godzin zamoczyć jabłka, śliwki, gruszki i rodzynki w przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, na ogół około 40 minut, dłuższe gotowanie pogłębia smak kompotu. Na koniec dodać rodzynki i gotować jeszcze kilka minut. Podawać wystudzony, z niewielkim dodatkiem cytryny.



TAK NA MARGINESIE

Wigilijny kompot musiał być niepowtarzalny, by podkreślić atmosferę świąt. Stąd nie tylko zawiera w sobie liczne i różnorodne składniki – zmierane i suszone przez cały rok – lecz także jest napojem sporządzanym tylko raz w roku. Zapach gotującego się kompotu ze śliwek i jabłek był sygnałem, że nadchodzi Boże Narodzenie.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur