Szynka gotowana na parze

Szynka gotowana na parze

SKŁADNIKI

– duża wędzona szynka



PRZYGOTOWANIE

Duży garnek napełnić w połowie wodą, przykryć kawałkiem płótna obwiązując krawędź mocnym sznurkiem tak, by do środka zmieściła się szynka. Gotować pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Można przyjąć, że na każdy kilogram szynki wypada jedna godzina gotowania.



TAK NA MARGINESIE

Gotowana na parze szynka była ozdobą wielkanocnego wieńca przygotowywanego obowiązkowo na święta. Już sama czynność gotowania była świętem samym w sobie, zaś zapach mięsa rozchodził się po całym domostwie. Parzone mięso często przykrywano miską; dziś zadanie to idealnie wykona naczynie do gotowania na parze – unikniemy w ten sposób kłopotliwego wiązania płótna na krawędzi garnka.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur