SZAŁOT ŚLĄSKI
składniki:
- 8 średnich kartofli
- 3 kiszone ogórki
- cebula
- ok. 20 dag wędzonego boczku
- pieprz do smaku
przygotowanie:
Pokroić w kostkę boczek, ogórki, cebulę i wystudzone, obrane ziemniaki, które wcześniej należy ugotować w łupinach. Boczek wytopić i gorący połączyć z pozostałymi składnikami, które należy przyprawić do smaku i wymieszać.

tak na marginesie:
Szałot przygotowywany była na wszystkie uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby i odpusty. Tradycyjnie podawano go na śniadanie wielkanocne do gotowanej kiełbasy. Na Wigilię sporządzano go ze śledziami. Pierwotna wersja szałotu była znacznie uboższa: " Pół litra mleka gotować kilka minut z łyżką mąki, mieszając ciągle, aby nie przywarło, potem osolić, dodać trochę pieprzu białego, sporo siekanej zielonej pietruszki, kilka kropli magii, rozkolatać dobrze i gorące wlać na kartofle świeżo ugotowane, pokrajane w plasterki. Po wymieszaniu doprawić octem z odrobina cukru i podać na ciepło na stół."
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy