Sos musztardowy

Sos musztardowy

SKŁADNIKI

– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka mąki
– 2 szklanki bulionu (lub wywaru z kostki rosołowej)
– 4 łyżki musztardy
– pół małej cebuli
– ząbek czosnku
– sól do smaku



PRZYGOTOWANIE

Na patelni roztopić masło i olej, dodać mąkę i dobrze wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać bulion i – gdy całość zostanie podgrzana – także musztardę. Bardzo drobno pokroić cebulę, utrzeć czosnek, dodać do gotującego się sosu, doprawić solą. Mieszać aż do zgęstnienie, podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj i ziemniakami.



TAK NA MARGINESIE

Na dawnym Górnym Śląsku musztardowy sos kojarzono z obiadem postnym. Dziś warto wypróbować potencjał tego dodatku w różnych konfiguracjach: doskonale sprawdza się podany z mięsem grillowanym, nadaje się także do ryb i kurczaka.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur