SOS MUSZTARDOWY
składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu (lub wywaru z kostki rosołowej)
- 4 łyżki musztardy
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- sól do smaku
przygotowanie
Na patelni roztopić masło i olej, dodać mąkę i dobrze wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać bulion i - gdy całość zostanie podgrzana - także musztardę. Bardzo drobno pokroić cebulę, utrzeć czosnek, dodać do gotującego się sosu, doprawić solą. Mieszać aż do zgęstnienie, podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj i ziemniakami.

tak na marginesie
Na dawnym Górnym Śląsku musztardowy sos kojarzono z obiadem postnym. Dziś warto wypróbować potencjał tego dodatku w różnych konfiguracjach: doskonale sprawdza się podany z mięsem grillowanym, nadaje się także do ryb i kurczaka.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy