kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - rolmopsy

ROLMOPSY

składniki

- 3 średnie śledzie solone
- 1 ogórek kiszony
- 1 średnia cebula
- 10 dag marchwi
- odrobina musztardy
- ocet do smaku
- przyprawy: pieprz mielony, ziele angielskie, cukier, papryka, gorczyca

przygotowanie

Pokroić w plastry ugotowaną marchew, cebulę oraz ogórka. Moczone przez kilka godzin śledzie wyfiletować i podzielić na połówki, posmarować musztardą. Pośrodku śledzia ułożyć pokrojoną marchew, cebulę i ogórek, zawinąć i spiąć wykałaczką. Przygotować zalewę: do pół litra wody dodać przyprawy, zagotować, dodać ocet i wystudzić. Zalać zalewą rolmopsy i odstawić na całą noc.

tak na marginesie

Gdy śląska gospodyni przygotowywała rolmopsy, było ich na tyle dużo, że opłacało się użyć dużych słojów. Przechowywane w zimnym miejscu słoje z rolmopsami zakrywano pergaminem i ściągano gumkami. Rolmopsy jedzono więc dłużej - były ulubioną potrawą przekąskową na górnośląskich urodzinach.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy