SKŁADNIKI
– 3 średnie śledzie solone
– 1 ogórek kiszony
– 1 średnia cebula
– 10 dag marchwi
– odrobina musztardy
– ocet do smaku
– przyprawy: pieprz mielony, ziele angielskie, cukier, papryka, gorczyca
PRZYGOTOWANIE
Pokroić w plastry ugotowaną marchew, cebulę oraz ogórka. Moczone przez kilka godzin śledzie wyfiletować i podzielić na połówki, posmarować musztardą. Pośrodku śledzia ułożyć pokrojoną marchew, cebulę i ogórek, zawinąć i spiąć wykałaczką. Przygotować zalewę: do pół litra wody dodać przyprawy, zagotować, dodać ocet i wystudzić. Zalać zalewą rolmopsy i odstawić na całą noc.
TAK NA MARGINESIE
Gdy śląska gospodyni przygotowywała rolmopsy, było ich na tyle dużo, że opłacało się użyć dużych słojów. Przechowywane w zimnym miejscu słoje z rolmopsami zakrywano pergaminem i ściągano gumkami. Rolmopsy jedzono więc dłużej – były ulubioną potrawą przekąskową na górnośląskich urodzinach.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur