SKŁADNIKI
– 1 kilogram ziemniaków
– 3 jajka
– 50 dag mąki
– 250 ml oleju
– sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki utrzeć na tarce lub w urządzeniu mechanicznym i odlać z nich sok, dodać jaja, sól i pieprz, wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć dwustronnie do uzyskania odpowiedniego, złotawego koloru.
TAK NA MARGINESIE
Tajemnica dobrych placków ziemniaczanych tkwiła podobno w kilkunastu minutach odstawienia zacieru ziemniaczanego przed odlaniem soku. Ziemniaczane placki w opisanej postaci jedzono zarówno na zimni (zwłaszcza na śniadanie), jak i na ciepło – były one wówczas daniem kolacyjnym, podawanym często z kiełbasą. Plackom często towarzyszyło kwaśne mleko.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur