Placki ze śledziem

Placki ze śledziem

SKŁADNIKI

– 80 dag ziemniaków
– 40 dag śledzia zielonego
– 1 jajko
– 1 łyżka stołowa mąki pszennej
– olej do smażenia
– 1 duża cebula
– sól, pieprz do smaku



PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w maszynce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajko. Śledzie wyfiletować i pokroić w bardzo drobną kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Formować niewielkie placki, smażyć na mocno rozgrzanym oleju.



TAK NA MARGINESIE

Połączenie tartych, smażonych ziemniaków ze śledziami jest obecne również w kuchni kaszubskiej. Tam jednak mamy przepisy nie tylko łudząco podobne do górnośląskiego placka ze śledziem, ale również w wersji rozdzielonej: śledziem przykrywano tam usmażone już placki polewając całość kwaśną śmietaną.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur