kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - placki ze śledziem

PLACKI ZE ŚLEDZIEM

składniki

- 80 dag ziemniaków
- 40 dag śledzia zielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w maszynce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajko. Śledzie wyfiletować i pokroić w bardzo drobną kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Formować niewielkie placki, smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

tak na marginesie

Połączenie tartych, smażonych ziemniaków ze śledziami jest obecne również w kuchni kaszubskiej. Tam jednak mamy przepisy nie tylko łudząco podobne do górnośląskiego placka ze śledziem, ale również w wersji rozdzielonej: śledziem przykrywano tam usmażone już placki polewając całość kwaśną śmietaną.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy