PISCHINGER
składniki:
- opakowanie wafli
- litr mleka
- 2 szklanki cukru
przygotowanie:
Wlać do rondla mleko, wyspać cukier i gotować od czasu do czasu mieszając aż powstanie gęsta masa, przestudzić, smarować wafle masą, nakładając jeden wafel na drugi, obciążyć deseczką, zostawić w zimnym miejscu do stężenia, kroić w kwadraty, kwadraty można dodatkowo pociąć na trójkąty.

tak na marginesie:
Przepis na pischingera trafił na Śląsk z Austrii zaraz po tym, jak wymyślił go wiedeński cukiernik Oskar Pischinger (1881 rok). W założeniu Pischingera był to torcik z wafli (Original Pischinger) Torte Swoją nazwę torcik zawdzięcza twórcy przepisu. Śląskie dzieci przeważnie nazywały pschingera „andrutem” od wafli, z których był przygotowany. Pishinegr szybko stał się bardzo popularny na Śląsku, co wiąże się nie tylko z jego smakiem, ale także z niskim kosztem potrzebnych produktów i nieskomplikowanym procesem przygotowania. Zwyczajowo pischingera przygotowywano na odpusty i urodziny. Z czasem pischinger doczekał się wielu modyfikacji. Między innymi do przygotowanej wg powyższego przepisu masy mleczno - cukrowej dodawano 4 łyczki kakao. Inne modyfikacje znacznie odbiegają od oryginalnej receptury.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy