PIECZONE GĘSIE UDKA
składniki
- 6 sztuk gęsich udek
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- szczypta mielonej papryki słodkiej
- 5 dag smalcu gęsiego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
przygotowanie
Udka wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową; wstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Obsmażyć na oleju po obu stronach, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gęsi smalec i liście laurowe; dusić bez przykrycia 3 godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem co około 20 minut. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kopytkami oraz pieczonym jabłkiem.


tak na marginesie
Stare przysłowie mówiło, iż na świętego Marcina najlepsza gęsina, jednak wytłumaczenie zwyczaju spożywania mięsa tego ptaka na początku listopada jest bardzo prozaiczne. Występujący w nadmiarze drób domowy, który nie miał szans na przetrwanie zimy musiał po prostu zostać zjedzony. Stąd tradycyjna rzeź gęsi i obyczaj do dziś kultywowany już nie tyle w domowych gospodarstwach, co w wykwintnych restauracjach i na specjalnych przyjęciach.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy