Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka

SKŁADNIKI

– 6 sztuk gęsich udek
– 1 łyżeczka majeranku
– 3 liście laurowe
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta pieprzu
– szczypta mielonej papryki słodkiej
– 5 dag smalcu gęsiego
– 2 łyżki oleju
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka soli



PRZYGOTOWANIE

Udka wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową; wstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Obsmażyć na oleju po obu stronach, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gęsi smalec i liście laurowe; dusić bez przykrycia 3 godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem co około 20 minut. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kopytkami oraz pieczonym jabłkiem.



TAK NA MARGINESIE

Stare przysłowie mówiło, iż na świętego Marcina najlepsza gęsina, jednak wytłumaczenie zwyczaju spożywania mięsa tego ptaka na początku listopada jest bardzo prozaiczne. Występujący w nadmiarze drób domowy, który nie miał szans na przetrwanie zimy musiał po prostu zostać zjedzony. Stąd tradycyjna rzeź gęsi i obyczaj do dziś kultywowany już nie tyle w domowych gospodarstwach, co w wykwintnych restauracjach i na specjalnych przyjęciach.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur