kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - pasztet z królika

PASZTET Z KRÓLIKA

składniki:

- jeden królik (około 80 dag)
- 25 dag wątróbki wieprzopwej
- 25 dag boczku
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 czerstwe bułki
- dwie łyżki stołowe tartej bułki
- 2 jajka
- 2 łyżki smalcu (1 do smażenia, 1 do foremki)
- 2 małe cebule
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka, ząbek czosnku, gałązka rozmarynu

przygotowanie:

Z tuszki królika usunąć wątrobę i serce, mięso obrać z kości, podzielić na części oraz umyć. Wieprzowinę podzielić na niewielkie kawałki i podsmażyć z łyżką smalcu na głębokiej patelni. Królicze mięso także podzielić na części i obsmażyć z wieprzowiną. Dodać drobno posiekane cebule, rozmaryn i suszone grzyby. Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć na godzinę w wodzie. Całość doprawić bardzo drobno posiekanym czosnkiem oraz szczyptą soli. Zalać dwoma szklankami wody i dusić na wolnym ogniu około godziny. Dodać posiekaną wątróbkę wieprzową i wątróbkę królika, dusić jeszcze 10 minut. Dodać pokrojone czerstwe bułki i odstawić aż do ostygnięcia. Po wystudzeniu  całość przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Uzyskaną masę przyprawić mieloną papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Podłużną formę do pieczenia babek wysmarować smalcem i obsypać tartą bułką, by pasztet nie przywarł. Wypełnić formę i całość włożyć do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Pasztet powinien uzyskać ciemnozłocisty kolor.

tak na marginesie:

Hodowla królików na Górnym Śląsku rozpowszechniła się w połowie XIX wieku, na fali zmian wywołanych gwałtownym uprzemysłowieniem. Bardzo łatwy w hodowli a jednocześnie smaczny królik miał jeszcze dodatkową zaletę: z jego futra można było wykonać czapkę na zimę lub ciepłe rękawice. Królikiem zainteresowana była nie tylko śląska wieś, ale i robotnicze osiedla, gdzie rodzinom zamieszkującym familoki przydzielano niewielką część podwórka z możliwością hodowania królików lub świń. 

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy