MORTADELA SMAŻONA
składniki
- pół kilograma dobrej mortadeli
- pół średniej cebuli
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
przygotowanie
Przesmażyć do miękkości drobno skrojoną cebulę na oleju z dodatkiem masła; mortadelę pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra. Smażyć do uzyskania rumianego koloru. Podawać z ciapkapustą lub ziemniakami, dobry dodatek do potrawy stanowią również sosy. Mortadelę można także smażyć w panierce z rozbełtanego jajka i tartej bułki - dokładnie tak, jak kotlety schabowe.


tak na marginesie
Na górnośląskich stołach pochodząca z Włoch mortadela rozgościła się na dobre dopiero w epoce realnego socjalizmu. Nazwano ją szynką ubogich i często - chociażby w sałatkach - prawdziwą szynkę umiała godnie zastąpić. Fani mortadeli potrafią zrobić z niej prawdziwe cuda: jeśli jedną stronę plastra smaży się pod przykrywką powstaje efektowna wklęsłość - grzybek wypełniany później serem i pomidorami. Rodzic będący fanem tego rodzaju kiełbasy chciał onegdaj nadać swojej córce imię Mortadela. Dziecko uratowała interwencja katowickich urzędników.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy