kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - modo kapusta

modo kapusta

składniki:

- główka młodej kapusty
- 10 dag boczku wędzonego
- mała cebula
- kminek, ocet, sól, pieprz i cukier do smaku

przygotowanie:

Młodą kapustę razem z zewnętrznymi liśćmi należy drobno pokroić i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 40 minut), wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać pieprz, kminek, cukier i ocet do smaku oraz wlać tłuszcz ze skwarkami i cebulą. Wymieszać i ewentualnie dosolić

tak na marginesie:

Kapusta jest bardzo mocno obecna w śląskiej kuchni - nie tylko jako dodatek (praktycznie do każdego drugiego dania) - wykorzystywano ją także do przygotowywania kapuśniaku, czasem faszerowano. Jeśli przy zagrodzie uprawiano choć niewielkie poletko musiało ono obowiązkowo pomieścić ziemniaki i kapustę. Tę ostatnią kiszono, by mogła trafiać na stół przez cały rok.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy