Mintaj opiekany

Mintaj opiekany

SKŁADNIKI

– 70 dag filetów z mintaja
– tarta bułka
– 1 jajko do panierowania
– sól do smaku
– olej do smażenia
– 1 szklanka octu
– 1 łyżka cukru
– dwie średnie cebule
– kilka liści laurowych
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka ziaren pieprzu czarnego



PRZYGOTOWANIE

Filety opanierować w jajku i tartej bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do litra wody dodać ocet, cukier, ziele angielskie, pokrojone w plasterki cebule, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty. Zalewę w razie potrzeby lekko dosolić. Zalać smażoną rybę zalewą, wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.



TAK NA MARGINESIE

Ryba opiekana jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie urodzin. W czasach filetów pochodzących ze sklepu stanowi pamiątkę po opiekanych śledziach przygotowywanych niegdyś przez śląskie gospodynie, choć przyznać trzeba, że mintaj opiekany również wymaga pewnego zachodu – trzeba zrobić go dzień wcześniej.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur