kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - mintaj opiekany

MINTAJ OPIEKANY

składniki

- 70 dag filetów z mintaja
- tarta bułka
- 1 jajko do panierowania
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- dwie średnie cebule
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego

przygotowanie

Filety opanierować w jajku i tartej bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do litra wody dodać ocet, cukier, ziele angielskie, pokrojone w plasterki cebule, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty. Zalewę w razie potrzeby lekko dosolić. Zalać smażoną rybę zalewą, wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

tak na marginesie

Ryba opiekana jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie urodzin. W czasach filetów pochodzących ze sklepu stanowi pamiątkę po opiekanych śledziach przygotowywanych niegdyś przez śląskie gospodynie, choć przyznać trzeba, że mintaj opiekany również wymaga pewnego zachodu - trzeba zrobić go dzień wcześniej.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy