kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kotlety schabowe z powidłami

KOTLETY SCHABOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

składniki

- pół kilograma schabu
- trzy łyżki stołowe powideł śliwkowych
- jedno jajko
- dwie łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Schab podgotować około pięciu minut w niewielkiej ilości wody (do przykrycia mięsa), wystudzić i pokroić w kotlety. Opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju. Przygotować sos: wywarem pozostałym z gotowania schabu rozcieńczyć powidła, doprawić. Dodać sos do kotletów na patelni, razem dusić jeszcze kilka minut po czym zagęścić sos mąką z wodą.

tak na marginesie

Sięganie do spiżarni po jakiś niewielki (jak powidła) element, który wzbogaci potrawę było specjalnością śląskich gospodyń. To właśnie w tym celu przygotowywano przeróżne przetwory przechowywane później przez cały rok w spiżarni - logistycznego zaplecza kucharki śląskiej.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy