Kotlety schabowe z powidłami

Kotlety schabowe z powidłami

SKŁADNIKI

– pół kilograma schabu
– trzy łyżki stołowe powideł śliwkowych
– jedno jajko
– dwie łyżki mąki pszennej
– bułka tarta
– olej do smażenia
– sól, pieprz do smaku



PRZYGOTOWANIE

Schab podgotować około pięciu minut w niewielkiej ilości wody (do przykrycia mięsa), wystudzić i pokroić w kotlety. Opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju. Przygotować sos: wywarem pozostałym z gotowania schabu rozcieńczyć powidła, doprawić. Dodać sos do kotletów na patelni, razem dusić jeszcze kilka minut po czym zagęścić sos mąką z wodą.



TAK NA MARGINESIE

Sięganie do spiżarni po jakiś niewielki (jak powidła) element, który wzbogaci potrawę było specjalnością śląskich gospodyń. To właśnie w tym celu przygotowywano przeróżne przetwory przechowywane później przez cały rok w spiżarni – logistycznego zaplecza kucharki śląskiej.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur