KOTLETY SCHABOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
składniki
- pół kilograma schabu
- trzy łyżki stołowe powideł śliwkowych
- jedno jajko
- dwie łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
przygotowanie
Schab podgotować około pięciu minut w niewielkiej ilości wody (do przykrycia mięsa), wystudzić i pokroić w kotlety. Opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju. Przygotować sos: wywarem pozostałym z gotowania schabu rozcieńczyć powidła, doprawić. Dodać sos do kotletów na patelni, razem dusić jeszcze kilka minut po czym zagęścić sos mąką z wodą.


tak na marginesie
Sięganie do spiżarni po jakiś niewielki (jak powidła) element, który wzbogaci potrawę było specjalnością śląskich gospodyń. To właśnie w tym celu przygotowywano przeróżne przetwory przechowywane później przez cały rok w spiżarni - logistycznego zaplecza kucharki śląskiej.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy