kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kotlety schabowe śląskie

KOTLETY SCHABOWE ŚLĄSKIE

składniki

- pół kilograma schabu
- 2 jajka
- bułka tarta
- 15 dag smalcu
- 10 dag margaryny
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Pokroić schab na dość grube plastry (około 1,5 - 2 cm), lekko rozbić, wetrzeć w mięso odrobinę soli. Rozbełtać jajka widelcem w głębokim talerzu wraz z odrobiną pieprzu i soli, opanierować kotlety w jajku oraz tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (smalcu z margaryną) przez kilka minut, podlać wodą i dodusić pod przykrywką.

kuchnia śląska

tak na marginesie

Choć ten rodzaj kotleta nazywany jest śląskim, w żadnym razie nie wyczerpuje twórczej inwencji gospodyń tego regionu. Wręcz odwrotnie, jest daniem prostym, szybkim - w odróżnieniu od prawdziwych symfonii kulinarnych ze schabem w roli głównej: schabem po sztygarsku czy jaskółczymi gniazdami.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy