KOTLETY SCHABOWE ŚLĄSKIE
składniki
- pół kilograma schabu
- 2 jajka
- bułka tarta
- 15 dag smalcu
- 10 dag margaryny
- sól, pieprz do smaku
przygotowanie
Pokroić schab na dość grube plastry (około 1,5 - 2 cm), lekko rozbić, wetrzeć w mięso odrobinę soli. Rozbełtać jajka widelcem w głębokim talerzu wraz z odrobiną pieprzu i soli, opanierować kotlety w jajku oraz tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (smalcu z margaryną) przez kilka minut, podlać wodą i dodusić pod przykrywką.

tak na marginesie
Choć ten rodzaj kotleta nazywany jest śląskim, w żadnym razie nie wyczerpuje twórczej inwencji gospodyń tego regionu. Wręcz odwrotnie, jest daniem prostym, szybkim - w odróżnieniu od prawdziwych symfonii kulinarnych ze schabem w roli głównej: schabem po sztygarsku czy jaskółczymi gniazdami.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy