kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kopytka

KOPYTKA

składniki

- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku i posolenia wody

przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować, po wystudzeniu przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajko, posolić, dokładnie wyrobić. Z tak uzyskanego ciasta formować na mącznej podsypce wałki o średnicy około 2.5 centymetra. Wałki pociąć pod kątem na niewielkie kluseczki. Gotować kopytka w osolonej wodzie pięć minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

kuchnia śląska
kuchnia śląska

tak na marginesie

Kuchnia śląska obfitująca w całe bogactwo różnych odmian klusek ma także swój szeroki wachlarz kopytek: przygotowywano je często z serem jako słodką potrawę ulubioną przez dzieci. Na obszarze Księstwa Pszczyńskiego kojarzyły się z dziczyzną serwowaną z kopytkami polanymi odpowiednim sosem.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy