kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - kogel - mogiel

KOGEL - MOGIEL

składniki

- żółtka jaj kurzych
- cukier (dwie łyżeczki na każde żółtko)

przygotowanie

Żółtka utrzeć energicznie z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy bez kryształków cukru.

kuchnia śląska
kuchnia śląska

tak na marginesie

Kogiel - mogiel robiono też w wersji: kakaowej - dodając do niego pod koniec ucierania 1 łyżeczkę naturalnego kakao; owocowej - dodając pod koniec ucierania łyżkę zgniecionych świeżych aromatycznych owoców (np. malin, truskawek, poziomek, jagód, jeżyn) lub kliszek syropu owocowego; kawowej - dodając pod koniec ucierania łyżkę drobno zmielonej kawy; cytrynowej - dodając pod koniec ucierania pół kieliszka soku z cytryny i odrobinę drobno startej skórki cytrynowej; waniliowej - dodając pod koniec ucierania pół łyżeczki cukru waniliowego; a także w wersji dla do dorosłych z winem - dodając pod koniec ucierania mały kieliszek słodkiego wina czerwonego. Kogiel - mogiel sporządzano zwłaszcza porą zimową a zwyczajowo podawano go w dniu Świętego Mikołaja.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy