KNEDLE Z BUŁKI
składniki
- 4 czerstwe bułki
- pół litra mleka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- odrobina tartej bułki w razie potrzeby
- smalec lub margaryna do smażenia cebuli
- sól, pieprz, sproszkowany majeranek do smaku
przygotowanie
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do miękkości. Bułki pokroić na małe kawałki, umieścić w naczyniu i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Zaczekać aż bułka wchłonie mleko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka. Bardzo dokładnie wymieszać - w razie potrzeby (zbyt rzadkiej konsystencji) dodać tartą bułkę. Utoczyć niewielkie knedle, gotować we wrzącej, posolonej wodzie przez około 20 minut. Podawać z sosem, do mięs duszonych lub rolad.


tak na marginesie
Im bułka bardziej czerstwa, tym knedle będą delikatniejsze, bo mleko zastąpi w większym stopniu zawartą w pieczywie wodę. W smaku bułczane knedle podobne są do tego, co oferują Czesi jako knedliki w swoich regionalnych restauracjach.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy