SKŁADNIKI
– 4 czerstwe bułki
– pół litra mleka
– 1 duża cebula
– 2 jajka
– odrobina tartej bułki w razie potrzeby
– smalec lub margaryna do smażenia cebuli
– sól, pieprz, sproszkowany majeranek do smaku
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do miękkości. Bułki pokroić na małe kawałki, umieścić w naczyniu i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Zaczekać aż bułka wchłonie mleko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka. Bardzo dokładnie wymieszać – w razie potrzeby (zbyt rzadkiej konsystencji) dodać tartą bułkę. Utoczyć niewielkie knedle, gotować we wrzącej, posolonej wodzie przez około 20 minut. Podawać z sosem, do mięs duszonych lub rolad.
TAK NA MARGINESIE
Im bułka bardziej czerstwa, tym knedle będą delikatniejsze, bo mleko zastąpi w większym stopniu zawartą w pieczywie wodę. W smaku bułczane knedle podobne są do tego, co oferują Czesi jako knedliki w swoich regionalnych restauracjach.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur