SKŁADNIKI
– półtorej szklanki łuskanego grochu
– 20 dag wędzonego boczku
– 20 dag kiełbasy
– 1 mała pietruszka
– 2 średnie marchewki
– 1 średnia cebula
– 2 duże ziemniaki
– 2 płaskie łyżki mąki
– 5 dag smalcu
– sól, pieprz, papryka, ziele angielskie i majeranek do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch namoczyć na godzinę, zalać zimną wodą i gotować 10 minut co jakiś czas mieszając. Pokrojoną drobno cebulę przesmażyć na smalcu, dodać mąkę w celu przygotowania zasmażki. Boczek zagotować z ziemniakami, pietruszką i marchwią (pietruszkę uprzednio zetrzeć, marchew dodać w całości), gotować do miękkości boczku. Połączyć groch, zasmażkę, pokrojoną drobno kiełbasę i wywar z boczkiem, przyprawy, zagotować. Podawać z chlebem.
TAK NA MARGINESIE
Grochówka traktowana była jako typowa potrawa na zimę: rozgrzewała i dostarczała sporej ilości mięsa w postaci boczku oraz kiełbasy – właśnie dlatego należy jeść ją z chlebem.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur