kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - groch z kapustą

GROCH Z KAPUSTĄ

składniki

- 2 kilogramy kapusty kiszonej
- jedna duża cebula
- 65 dag grochu łuskanego
- 3 łyżki smalcu
- odrobina pieprzu
- łyżeczka kminku
- ziele angielskie
- sól do smaku
- liść laurowy

przygotowanie

Ugotować kapustę do miękkości razem z liściem laurowym i kminkiem, ugotować do miękkości łuskany groch. Drobno pokroić cebulę i przesmażyć do miękkości; dokładnie wymieszać wszystkie składniki razem z przyprawami i przesmażyć na patelni.

tak na marginesie

Groch z kapustą był niegdyś nie tylko tradycyjną potrawą wigilijną obowiązkowo obecną na świątecznym stole; jedzono go również jako sałatkowy dodatek do dań głównych odsmażając wiele razy - potrawa wcale na tym nie traci, wręcz przeciwnie.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy