Groch z kapustą

Groch z kapustą

SKŁADNIKI

– 2 kilogramy kapusty kiszonej
– jedna duża cebula
– 65 dag grochu łuskanego
– 3 łyżki smalcu
– odrobina pieprzu
– łyżeczka kminku
– ziele angielskie
– sól do smaku
– liść laurowy



PRZYGOTOWANIE

Ugotować kapustę do miękkości razem z liściem laurowym i kminkiem, ugotować do miękkości łuskany groch. Drobno pokroić cebulę i przesmażyć do miękkości; dokładnie wymieszać wszystkie składniki razem z przyprawami i przesmażyć na patelni.



TAK NA MARGINESIE

Groch z kapustą był niegdyś nie tylko tradycyjną potrawą wigilijną obowiązkowo obecną na świątecznym stole; jedzono go również jako sałatkowy dodatek do dań głównych odsmażając wiele razy – potrawa wcale na tym nie traci, wręcz przeciwnie.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur