kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - ajerkuchy

AJERKUCHY

składniki

- 4 jabłka średniej wielkości
- dwa jajka
- dwie stołowe łyżki cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- około szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- smalec lub olej do smażenia

przygotowanie

Przygotować ciasto: wymieszać jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem - ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać, wydrążyć przez środek otwór (by usunąć komory nasienne), pokroić w plastry. Otaczać w cieście i piec na smalcu lub oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

tak na marginesie

Prawdziwa śląska gospodyni po usmażeniu ajerkuchów (obowiązkowo na smalcu) układała je na czystym płótnie wchłaniającym nadmiar tłuszczu; w wersji współczesnej zastosować można papierowe ręczniki.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy