kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - wigilijny kompot

WIGILIJNY KOMPOT

składniki:

- 20 dag suszonych, pokrojonych na małe kawałki jabłek
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych, pokrojonych gruszek
- 5 dag rodzynków
- 30 dag cukru
- kilka fig
- jedna cytryna

przygotowanie:

Na kilka godzin zamoczyć jabłka, śliwki, gruszki i rodzynki w przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, na ogół około 40 minut, dłuższe gotowanie pogłębia smak kompotu. Na koniec dodać rodzynki i gotować jeszcze kilka minut. Podawać wystudzony, z niewielkim dodatkiem cytryny.

tak na marginesie:

Wigilijny kompot musiał być niepowtarzalny, by podkreślić atmosferę świąt. Stąd nie tylko zawiera w sobie liczne i różnorodne składniki - zmierane i suszone przez cały rok - lecz także jest napojem sporządzanym tylko raz w roku. Zapach gotującego się kompotu ze śliwek i jabłek był sygnałem, że nadchodzi Boże Narodzenie.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy