Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - sałatka jajeczno - ziemniaczana

SAŁATKA JAJECZNO - ZIEMNIACZANA

składniki

- 80 dag średnich ziemniaków
- 4 jajka
- 4 płaty śledziowe
- średnia cebula
- duże jabłko
- 2 średnie ogórki kiszone
- 3 stołowe łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz

przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Śledzie, jajka, cebulę, jabłko i ogórki także pokroić w kostkę, dodać majonez, musztardę i przetarty czosnek. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.

tak na marginesie:

Tę odmianę szałotu przygotowywano głównie wiosną: gdy kury zaczynały nieść jajka i w wygłodzonym na przednówku gospodarstwie wszelkie bogactwo było bardzo mile widziane. Obowiązkowo półmisek z sałatką ziemniaczano - jajeczną dekorowano u góry natką pietruszki. W odróżnieniu od wielu górnośląskich sałatek, których używano także jako past do smarowania pieczywa, ta była jedzona jako samodzielne danie: przede wszystkim na kolację.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików