Sałatka jajeczno – ziemniaczana

Sałatka jajeczno – ziemniaczana

SKŁADNIKI

– 80 dag średnich ziemniaków
– 4 jajka
– 4 płaty śledziowe
– średnia cebula
– duże jabłko
– 2 średnie ogórki kiszone
– 3 stołowe łyżki majonezu
– łyżeczka musztardy
– dwa ząbki czosnku
– sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Śledzie, jajka, cebulę, jabłko i ogórki także pokroić w kostkę, dodać majonez, musztardę i przetarty czosnek. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.



TAK NA MARGINESIE

Tę odmianę szałotu przygotowywano głównie wiosną: gdy kury zaczynały nieść jajka i w wygłodzonym na przednówku gospodarstwie wszelkie bogactwo było bardzo mile widziane. Obowiązkowo półmisek z sałatką ziemniaczano – jajeczną dekorowano u góry natką pietruszki. W odróżnieniu od wielu górnośląskich sałatek, których używano także jako past do smarowania pieczywa, ta była jedzona jako samodzielne danie: przede wszystkim na kolację.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur