kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - placki ziemniaczane

PLACKI ZIEMNIACZANE

składniki:

- 1 kilogram ziemniaków
- 3 jajka
- 50 dag mąki
- 250 ml oleju
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

Ziemniaki utrzeć na tarce lub w urządzeniu mechanicznym i odlać z nich sok, dodać jaja, sól i pieprz, wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć dwustronnie do uzyskania odpowiedniego, złotawego koloru.

tak na marginesie:
Tajemnica dobrych placków ziemniaczanych tkwiła podobno w kilkunastu minutach odstawienia zacieru ziemniaczanego przed odlaniem soku. Ziemniaczane placki w opisanej postaci jedzono zarówno na zimni (zwłaszcza na śniadanie), jak i na ciepło - były one wówczas danem kolacyjnym, podawanym często z kiełbasą. Plackom często towarzyszyło kwaśne mleko.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy