Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - pischinger

PISCHINGER

składniki:

- opakowanie wafli
- litr mleka
- 2 szklanki cukru

przygotowanie:

Wlać do rondla mleko, wyspać cukier i gotować od czasu do czasu mieszając aż powstanie gęsta masa, przestudzić, smarować wafle masą, nakładając jeden wafel na drugi, obciążyć deseczką, zostawić w zimnym miejscu do stężenia, kroić w kwadraty, kwadraty można dodatkowo pociąć na trójkąty.

tak na marginesie:

Przepis na pischingera trafił na Śląsk z Austrii zaraz po tym, jak wymyślił go wiedeński cukiernik Oskar Pischinger (1881 rok). W założeniu Pischingera był to torcik z wafli (Original Pischinger) Torte Swoją nazwę torcik zawdzięcza twórcy przepisu. Śląskie dzieci przeważnie nazywały pschingera „andrutem” od wafli, z których był przygotowany. Pishinegr szybko stał się bardzo popularny na Śląsku, co wiąże się nie tylko z jego smakiem, ale także z niskim kosztem potrzebnych produktów i nieskomplikowanym procesem przygotowania. Zwyczajowo pischingera przygotowywano na odpusty i urodziny. Z czasem pischinger doczekał się wielu modyfikacji. Między innymi do przygotowanej wg powyższego przepisu masy mleczno - cukrowej dodawano 4 łyczki kakao. Inne modyfikacje znacznie odbiegają od oryginalnej receptury.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików