Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - modo kapusta

modo kapusta

składniki:

- główka młodej kapusty
- 10 dag boczku wędzonego
- mała cebula
- kminek, ocet, sól, pieprz i cukier do smaku

przygotowanie:

Młodą kapustę razem z zewnętrznymi liśćmi należy drobno pokroić i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 40 minut), wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać pieprz, kminek, cukier i ocet do smaku oraz wlać tłuszcz ze skwarkami i cebulą. Wymieszać i ewentualnie dosolić

tak na marginesie:

Kapusta jest bardzo mocno obecna w śląskiej kuchni - nie tylko jako dodatek (praktycznie do każdego drugiego dania) - wykorzystywano ją także do przygotowywania kapuśniaku, czasem faszerowano. Jeśli przy zagrodzie uprawiano choć niewielkie poletko musiało ono obowiązkowo pomieścić ziemniaki i kapustę. Tę ostatnią kiszono, by mogła trafiać na stół przez cały rok.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików