Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kotlety schabowe z powidłami

KOTLETY SCHABOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

składniki

- pół kilograma schabu
- trzy łyżki stołowe powideł śliwkowych
- jedno jajko
- dwie łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Schab podgotować około pięciu minut w niewielkiej ilości wody (do przykrycia mięsa), wystudzić i pokroić w kotlety. Opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju. Przygotować sos: wywarem pozostałym z gotowania schabu rozcieńczyć powidła, doprawić. Dodać sos do kotletów na patelni, razem dusić jeszcze kilka minut po czym zagęścić sos mąką z wodą.

tak na marginesie

Sięganie do spiżarni po jakiś niewielki (jak powidła) element, który wzbogaci potrawę było specjalnością śląskich gospodyń. To właśnie w tym celu przygotowywano przeróżne przetwory przechowywane później przez cały rok w spiżarni - logistycznego zaplecza kucharki śląskiej.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików