Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - klopsy pikantne

KLOPSY PIKANTNE

składniki

- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 śledź solony
- 1 bułka
- 1 garść naci pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- smalec do wyzłocenia cebuli
- olej do smażenia klopsów
- przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

przygotowanie

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, śledzia wyfiletować i dokładnie posiekać. Połączyć mięso, cebulę, bułkę, śledzia, siekaną pietruszkę oraz jajko. Całość przyprawić do smaku (smak powinien być pikantny) i dobrze wymieszać, formować niewielkie płaskie kotleciki, układać je na rozgrzanym oleju i piec dwustronnie. Podawać z ziemniakami.

tak na marginesie

Dla wielu osób połączenie mielonego mięsa (zwłaszcza w postaci smażonej) ze śledziem wydaje się bardzo ryzykowne. Nic bardziej błędnego: wzmocniona dobrze dobraną szczyptą pieprzu ryba nadaje klopsom doskonałego smaku. Przyznać jednak trzeba, że śledź - jako jeden z podstawowych surowców kulinarnych - był przedmiotem znacznie bardziej ryzykownych eksperymentów i serwowano go nawet z bitą śmietaną oraz owocami.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików