Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kapusta z grzybami

KAPUSTA Z GRZYBAMI

składniki

- 1 kg kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 15 dag masła
- pieprz, papryka

przygotowanie

Kapustę wstawić do garnka i zagotować; jeżeli będzie zbyt kwaśna - wylać wodę wyciskając kapustę i powtórnie zagotować na świeżej wodzie, w razie potrzeby czynność wykonać raz jeszcze. Gdy kapusta będzie odpowiednia, dodać grzyby i gotować do miękkości. Roztopić na patelni masło i połączyć z odciśniętą kapustą, dodać przyprawy i poddusić jeszcze ciągle mieszając.

tak na marginesie

Kapusta z grzybami była tradycyjną potrawą wigilijną i miała - zgodnie z wierzeniami - zapewniać nie tylko zdrowie czy siłę, ale i pomyślność. Odświętny charakter podkreślało uszlachetnienie potrawy masłem. Tak przygotowaną kapustę (do której dodawano także czasem drobno potartą marchew) przechowywano także w słoikach i podawano jeszcze długo po wigilijnej wieczerzy. Kapusta z grzybami jest świetnym dodatkiem do dań głównych, zwłaszcza tych z udziałem wieprzowiny.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików