Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - jajka w gniazdach

JAJKA W GNIAZDACH

składniki

- ćwierć kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- ćwierć kilograma mielonego mięsa wołowego
- 7 jajek
- 1 bułka
- średnia cebula
- sól, pieprz, olej

przygotowanie

Sześć jajek ugotować na twardo, wystudzić, przekroić każde jajko podłużnie na połówki. Cebulę pokroić drobno i wymieszać z mielonym mięsem oraz jednym surowym jajkiem i namoczoną wcześniej bułką doprawić do smaku cały czas mieszając. Połówki jajek otaczać uzyskaną masą formując podłużne kotleciki. Smażyć na oleju, podawać z tłuczonymi ziemniakami.

tak na marginesie

Jeżeli konsystencja wymieszanej masy jest nieodpowiednia można poprawić ją dodając tartej bułki; pamiętać należy, iż gniazdo nie może być ani zbyt grube (mięso wówczas nie usmaży się), ani zbyt cienkie, bo w trakcie smażenia jajko może opuścić otulinę.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików