Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - galert z kury

GALERT Z KURY - TYMBALIKI DROBIOWE

składniki

- 1 kurczak
- trzy jajka
- trzy duże marchewki
- puszka groszku konserwowego
- odrobina naci pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- sałata do dekoracji
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej
- ocet lub sok z cytryny

przygotowanie

Na kurczaku ugotować rosół, wyjąć mięso i podzielić je na niewielkie kawałki, ugotować jajka na twardo oraz marchew na miękko. Do dużych filiżanek (kubków, nadają się także umyte pojemniczki plastikowe po serkach) włożyć kawałki mięsa drobiowego, ćwiartki jajka, pokrojoną w plasterki marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Do wystudzonego nieco rosołu dodać żelatynę w proporcjach zgodnych ze wskazówkami na opakowaniu żelatyny. Wlać rosół do filiżanek, poczekać do wystudzenia po czym umieścić w lodówce. Podawać z octem lub sokiem cytrynowym na podkładzie z sałaty.

tak na marginesie

Tymbaliki stanowią typową propozycję kulinarną na imprezy: z okazji urodzin, wesel czy przyjęć komunijnych. Choć cieszą się niezmienną popularnością są tylko cieniem dawnych górnośląskich galertów przygotowywanych z wieprzowych nóżek przez dawne gospodynie.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików