Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - ciapkapusta

CIAPKAPUSTA

składniki:

- kilogram ziemniaków
- pół kilograma kiszonej kapusty
- mała cebula
- 20 dag boczku
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać z kiszoną kapustą. Boczek drobno pokroić i przesmażyć na skwarki, przesmażyć cebulę, całość połączyć doprawiając solą i pieprzem.

tak na marginesie:

Ciapkapusta była uniwersalną podstawą typowego górnośląskiego obiadu; podawano ją z karminadlami, czasem kiełbasą. Jednak wszystkie swoje walory pokazuje dopiero połączona z żeberkami. Podobno tajemnica idealnej ciapkapusty tkwi w czasie potrzebnym do "przegryzienia się" całości w garnku - między przygotowaniem, a podaniem na stół - każda gospodyni miała własny, dobrze opracowany czas przetrzymywania potrawy pod przykryciem - ciapkapusta zyskiwała wówczas swój niepowtarzalny charakter.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików