Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - białe kluski

BIAŁE KLUSKI

składniki:

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- sól

przygotowanie:

ziemniaki zmielić i podzielić n na 4 części, usunąć 1/ 4 ziemniaków, w miejsce po usuniętych ziemniakach wsypać mąkę i dodać jajko oraz usunięte wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto, utoczyć wałek, pokroić na równe kawałki, formułować kulki o średnicy około 4 cm, lekko je spłaszczyć i z jednej strony zrobić palcem małe wgłębienie, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić 

tak na marginesie:

Porządna śląska gospodyni zawsze dba by zwane przez nią gumiklyjzami białe kluski przed podaniem na talerz poleżały chwilę dziurką w dół: nie zbiera się w nich wówczas woda, a miejsce to w całości wypełnić może sos. Robienie dziurek w utoczonych już kluskach było często ulubionym zajęciem dzieci pomagających przygotować obiad.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików