Śląski słownik kuchenny (H – P)

Śląski słownik kuchenny (H – P)

H

halba – pół litra wódki
hantuch – ręcznik
hawerfloki – płatki owsiane
hazok – zając
hauskyjza – ser domowy

I

J

japcok – wino jabłkowe
jodło – pożywienie

K



kafyj – kawa
kana – duża metalowa bańka
kapuśnionka – kwas kapuściany
karminadel – kotlet mielony
kartofel – ziemniak
kartoflonka – zupa ziemniaczana
kastrolek – rondelek
kielnia – chochla
kiszka – zsiadłe mleko
klapsznita – kromka chleba
knobloszka – parówka
kocher – kuchenka elektryczna
kokot – kogut
kołocz – ciasto
kołoczek – drożdżówka
krauza – słoik
krepel – pączek
kroć – kroić
kroszonka – pisanka wielkanocna
krupy – kasza
kust – wyżywienie
kwaterka – ćwierć litra
kwosek – zakwas do ciasta
kyjza – ser

L

lyjberwuszt – pasztetowa

Ł

łoberiba – kalafior
łobiod – obiad
łomasta – okrasa

M



majs – kukurydza
makron – kokos
makrony – ciastka kokosanki
malckawa – kawa zbożowa
mandle – migdały
makówki – potrawa świąteczna z maku i bułek
marmelada – marmolada
masorz – rzeźnik
maszkiety – smakołyki
maszkiecić – jeść ze smakiem
miyso – mięso
mloć – mleć

N

natron – soda oczyszczona
nudelkula – wałek do ciasta
nudelzupa – rosół z makaronem
nudle – makaron

O

oplerek – kiełbaska opolska, czasem parówka

P

piekarok – piekarnik
piekocz – rondel do pieczenia mięsa
podzimki – poziomki
poganka – kasza gryczana
pojedzony – syty, najedzony
prawok – grzyb prawdziwek
preswuszt – salceson
puding – budyń
pultok – indyk



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur