Śląski słownik kuchenny (A – G)

Śląski słownik kuchenny (A – G)

A

ajlauf – zupa z lanymi kluskami
ajmer – wiadro
ajnbryna – zasmażka
amlary – czeresnie
ańtopf – zupa jednodaniowa
apfelmus – mus jabłkowy
apfelzina – pomarańcza
aprikołza – morela
ausgus – zlew

B

bajs – kęs
bania – dynia
barches – słodka bułka
biksa – puszka
biyr – piwo
blumkol – kalafior
bombony – cukierki
bonkawa – kawa ziarnista
bonclok – naczynie ceramiczne
brathering – opiekany śledź w occie
bratkartofle – smażone ziemniaki
bratrura – piekarnik
brotbiksa – pojemnik na chleb
buchty – kluski na parze
byfyj – kredens
bylag – wypełnienie kanapki
bysztek – sztućce



C

cedzitko – sitko
chałpa – dom
chlyb – chleb
cielok – cielę
cwibak – suchary
cwibla – cebula

Ć

ćwikła – burak

D

dekiel – pokrywa, wieczko
dymfer – duży garnek
dziady – jeżyny

E



erteple – ziemiaki

F

fazan – bażant
fet – tłuszcz, słonina, smalec
fladynbrod – podpłomyk
flaszka – butelka
flaszynefner – otwieracz do butelek
frup – korek
funt – 0,5 kg
futrować – karmić

G

gatert – mięsna galareta
gerować – fermentować
gnot – kość
godny – głodny
gorczek – garnuszek
gorzoła – wódka
gorki – gorący
gościna – biesiada
grincojg – włoszczyzna



bigos boczek deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki sałata sałatka ser sos słodkości warzywa wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki żur