„Przysłowia i mowy potoczne ludu polskiego w Szląsku” zebrane przez Józefa Lompę, wydane w Bochni, rok 1858 – pisownia oryginalna; wybór przysłów dotyczących jedzenia i gotowania:
Aniby tego pies nie powąchał
Ani warzony, ani pieczony
Chleb trawa, mięso potrawa
Czekaj, aż kasza uwre
Dobry chleb ze solą, byle z dobrą wolą
Dobry chleb, gdy kołacza nie masz
Dobry żur, kiej w niem szczur (kiełbasa itp.)
Dobrze tem co do gotowej miski przychodzą
Dla staruszki dobry piec i garnuszki
Gospodarz bez kapusty, miewa brzuch pusty
Jeden rożen trzyma, a drugi pieczenię
Jest – zje się, niemasz, obejdzie się
Każdy za chlebem idzie
Kiedy kiermasz, daj babo maślanki
Kto długo lega, tego chleb odbiega
Kto jada flaki, myśli że każdy taki
Kto ma chleb, znajdzie i nóż do niego
Kto zjadł mięso, niech zje i kości
Kto zbyt je, zbyt pije, ten w rozum nie tyje
Kto zjadł obiad, niech wieczerzy nie czeka
Kogo na ryby stać to i na pieprz
Lepiej chleb ze sobą nosić, jak się oń prosić
Lepszy rydz, jak nic
Lepiej dać piekarzowi, niż doktorowi
Nie sięgaj przez krupy do jagieł
Nie ma chleb ości, gdy się kto przepości
Nie masz mięsa bez kości, ani człowieka bez złości
Nie dobrze tam, gdzie maż żonie w garki zagląda
Nie pij wina, boś chudzina
Nie trzeba maku drobić, bo już przedtem drobny
Narobił sobie tyle garusu, co go ani zjeść nie potrafi
Nie przepieprzaj Piotrze wieprza pieprzem, byś go nie przepieprzył
Nie jeden w oknie z zębów wykłówa mięso, a polewki nie widział
Nowe sitko na kołku wieszają, a starem byle gdzie poniewierają
Od kapusty, brzuch tłusty
Święty Jan jagód dzban
Szczędzimucha żonie do garka krupy liczy
Święta Jadwiga do kapusty miodu daje
Stare baby wiedza, co w piekle warzą i jedzą
Tanie mięso psi jadają
Trzeba chleba i nieba
U biednego zawsze po obiedzie
Ubogiemu wszędzie ledwie się piskorz dostaje
U wdowy chleb gotowy
Wiele kucharzy, zła polewka
Wszędzie w wodzie warzą
Wielbić Boga trzeba, to nabędziesz chleba
Wypłynął olej na wierzch
Wielki Maciek, zje naraz cały placek
Zje wieprza bez pieprza
Zna się on na tem, jak bób na kwaśnem mleku
Z próżnej choć pięknej miski, nikt sie nie nasyci
Żarłeś pysku, zapłać mieszku
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur