kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - PRZEPISY

Nie chcemy proponować Państwu jeszcze jednego serwisu z szybkimi receptami na przygotowanie obiadu. Chociaż mamy cały zestaw przepisów na ikony śląskiej kuchni - rolady, karminadle, wodzionkę oraz wiele innych, najbardziej zależy nam na pokazaniu kulturowego kontekstu gotowania i pieczenia na Górnym Śląsku. To bowiem, co nasi przodkowie spożywali zależało nie tylko od tego, jak żyli, ale od setki przeróżnych czynników - kontaktów z sąsiadującymi narodami, rozwoju cywilizacyjnego, często także mody.

Zapraszamy do współpracy właścicieli restauracji - mamy dla nich propozycję specjalną; polecamy także naszą ofertę reklamową.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy